Dali byste si růži ke svačině? Žádný problém, nabídnout můžu šípky naložené v cukru, růžový sirup na zapití, růžový ocet na dochucení anebo samotné růžové kandované květy. Že by vám stačil šípkový čaj? Inu, dobrá. A což takhle dřišťálky zavařené do octa, dřišťálovou huspeninu, dřišťálky zavařené v cukru nebo dřišťálový sirup? Že nevíte, co to dřišťálky jsou? Vlastně je to starodávné ovoce hodně hodně kyselé chuti vhodné na různé zavařeniny a likéry.
Česnek už zná každý, tak si pojďme udělat chutě s pravou nefalšovanou českou česnečkou, poté si dát brambory pečené s cibulí a česnekem a v mezičase si udělat studenou polévku z okurek a jogurtu ochucenou česnekem.
Přidám recept na česnek připravený po řecku. Potřebovat budete 50 g celeru, který nahrubo nastrouháte, 100 g česneku nakrájeného na plátky, 5 lžic oleje, šťávu ze dvou citronů, špetku soli, dvě kuličky černého pepře, jeden bobkový list, může být trochu tymiánu, vše v kastrůlku podlijeme troškou vařící vody a udusíme. Po vychladnutí podáváme s pečivem.