Znáte pomaláč, pomalý hrnec, loudavý americký hrnec? A vy, co tento hrneček máte doma, už jste zkoušeli pomalit domácí škvarky? Syrové sádlo se nakrájí na malé kostičky a loudá se šest až osm hodin. Občas je zapotřebí promíchat. Když je hotovo, přecedíte, sádlo nalijete do skleničky a škvarečky posolíte.
V pomaláči si můžete vyrobit i jogurt. Mléko loudáte dvě a půl hodiny a necháte v teple další tři hodiny. Přimícháte jogurt, přikryjete a vložíte do trouby na dvanáct hodin. Tuto pustíte na 30 stupňů a hned vypnete. Necháme vše v teple pracovat. Zatoužíte-li po lučině, získaný jogurt přelijte přes cedníček.
Pokud jste nikdy neochutnali máslo ghí, máte jedinečnou možnost si ho v pomaláči udělat. Stejně jako zdravý hummus nebo chutney.