NENÍ NAD LAHODNÝ ČAJ DOMA PŘIPRAVENÝ

Ano, mám na mysli domácí čaj. Můžeme si jej připravit z ostružiníku, maliníku, jahodníku, z listů černého rybízu, brusinky, borůvky, meduňky, vřesu či třezalky. Čaj z šípků nás ochrání před nachlazením, čaj z máty a dobromysli nám zajistí dobré trávení. Při revmatismu použijeme směs květu černého bezu, sušeného petrželového kořene a březového listu. Budeme-li potřebovat posílit nervovou soustavu, zvolíme listy meduňky, rozmarýnu, nať levandule či estragonu. Chuť můžeme vylepšit sušenými jablečnými slupkami anebo pokud máme po ruce  kůru z chemicky neošetřených pomerančů, citrónů či mandarinek. Sušené rostliny neskladujeme déle než dva roky. Bylinky, které obsahují prchavé silice, jako například mátu, meduňku, si obnovujeme každoročně.