Říká se, že cukr je bílý jed. Ale čím tedy sladit, abychom si neškodili? Dobrá zpráva je, že máme hned několik možností. Jako první varianta se nám nabízí včelí med. Obsahuje antioxidanty, má antibakteriální účinky, proto jej bereme na pomoc obzvláště v chřipkovém období. Z Ameriky do celého světa prorazil javorový sirup. Obsahuje cenné minerály, našemu tělu prospěšné. Zapomenout bychom neměli ani na čekankový sirup, což je taková novinka. Má velmi nízký glykemický index. Po ruce je i agávový sirup, ovšem s tím opatrně, je to nejsladší sladidlo. Stévii určitě také znáte. Má sladké lístečky a pozitivně působí na naše zdraví. Ne každému přijde ale vhod. Melasa je asi nejzdravější náhražka. Vyrábí se z řepy nebo z cukrové třtiny. Jde o to si na ni zvyknout. Počátky nebývají snadné.